OSTALA POTOVANJA

 


KAM TE ŠE PELJEM V BESEDI + SLIKI?

Nasloni se nazaj, dej noge na mizo, odpri pivo ali popihej kavo ter si preberi, kam in kako potujem jaz oz. mi, ter iz vsega tega zase izberi najboljše nasvete, ideje, trike, dogodivščine, zabavo, kakšno poučno in kakšno pametno, za v žep. Da jo ven potegneš, ko jo rabiš.

KAJ IZVEŠ?

NEW YORK CITY
- kako so me skoraj zaprli,
- v katerem lokalu Woody Allen igra jazz,
- zakaj te v trgovini s cunjami vprašajo, kako ti je ime,
- kako priti zastonj v VIP prostor na Fashion Weeku,
- zakaj so trije moški tekli za menoj in zakaj so tekle krokodilje solze,
- kaj je nujno kupit, da je bivanje v mestu, ki nikoli ne spi, olajšano…

ZANZIBAR
- domačinki je ime Happy in zakaj je nam spila vse živce,
- kaj je nujno za spakirat in kaj se zgodi, če tega nimaš s seboj,
- zakaj domačini vedno računajo s kalkulatorjem in zakaj nosijo uro (to te bo presenetilo),
- kje so najlepše plaže, kjer se da kopat, četudi je oseka, ki odkrije 300 metrov peska in koral,
- zakaj so policisti na vsakih 500 metrov in zakaj se je treba vedno ustavit ter rokovat z njimi,…

SANTORINI
- zakaj sem trkala od vrat do vrat in kaj sem s tem dosegla (toplo priporočam tudi ostalim),
- kje imata Brangelina hišo,
- zaradi katere stvari lahko smrdiš cel dan (zgleda super, je pa smrdljivo do konca),
- kakšen vonj ima delujoč vulkan in kako ga najbolje izkoristiti (vulkan, ne vonj :),
- je v Oia-i res najlepši sončni zahod na svetu in kdaj ter kam ga it opazovat …

BEOGRAD
- kateri je najpogostejši stavek, ki ga izrečejo Slovencem,
- kje so najboljše restavracije (ni vse na splavovima, momci),
- katera je prepovedana gostilna in kje so najboljše na kupu (niso na splavih, ti pravim, no),
- zakaj sem en dan prišla po vseh štirih v stanovanje in kako se ti temu lahko izogneš …

 
ivjana potovanja
 

Ne morem spisat vsega naenkrat :) Dan ima premalo ur, dogodivščin je pa enostavno preveč in hkrati še premalo.

Res rada potujem. Prvič sem šla z letalom že pri treh mesecih starosti, ko smo šli z družino na obisk. Očitno se je takrat popotniški duh zapisal v moj DNK. Ker smo si ljudje različni, imamo tudi različne načine potovanj, želje, navade, razloge … Osebno grem rada zato, da vidim, spoznam, izvem, se naučim, občutim in poskušam čim več novega. In se zaradi vsega tega vrnem drugačna.

Ko sem bila majhna, sem govorila, da ko bom velika, bom Zvone Šeruga. Velika sem že, Zvone še nisem, stari prdec pa še kar konkretno potuje in me, poleg ostalih, še vedno navdihuje. Nisem zamudila niti ene oddaje Lonely Planet in kap me je v čelo zadela, ko me je pred dvema letoma Travel Channel povabil k sodelovanju.

Pri meni oz. moji družini je pri potovanju razlika, če gremo s kitesurfing opremo ali ne, potovanje brez otrok se tudi razlikuje od potovanj nekoč, brez njih. Odvisno je tudi, koliko dni imam na razpolago itd.

Vedno je v interesu čim hitreje do destinacije in čim ceneje, če se da. Nekatera potovanja so čista spontanka, popolnoma neplanirana in kot taka so se največkrat izkazala za pravo avanturo. Pri nekaterih pa, sploh odkar imava otroka, je treba naredit domačo nalogo in se poskušat čim bolje pripravit, za vsak slučaj, da je čim manj negativnih presenečenj, predvsem takšnih, ki udarijo po žepu ali pripeljejo v nezaželeno situacijo, če si na drugem koncu sveta. Preizkusila sem že vsa prevozna sredstva, več različnih vrst prenočišč in na koncu mi je še vedno najljubše it nekam s kombijem in/ali prespat kar v avtu ali pod milim nebom. Ob ognju. Kolikokrat. Uf, kolikokrat. (#kitesurfingLife) Sem bolj ciganske sorte turista ali popotnika, če hočeš.

Do sedaj sem naštudirala sledeče:
Hrana je najboljša na ulici, ljudje najbolj prijazni v najbolj sumljivih lokalih in vaseh, najlepše plaže tiste, ki jih odkriješ, ko se izgubiš, sobe za spat čim manj opremljene (da se čim manj razpasem in je manj za spakirat nazaj) in čim bolj cenovno dostopne saj v njih zgolj prespim, ker raje cel dan raziskujem in se družim z lokalci, kultura čim bolj bogata, da se česa naučim, zgodovina najbolj zanimiva tam, kjer je najbolj nevarno, družba čim bolj raznolika, da se imam kaj za pogovarjat ter lahko stkem nova prijateljstva ... na kratko, da imam res nekaj od tega. Jaz, midva in najina otroka. Ležanje je super. 6 ur, 27 minut in 88 sekund. Potem pa mora bit vsaj nekaj od zgoraj naštetega, ker … ležim lahko tud doma. Zastonj. To je moja filozofija. Spoštujem pa tudi tvojo.

Zame oz. za nas je luksuz, da smo na izi, da se naučimo prilagajat različnim in novim situacijam, da je vse skupaj izkušnja ter šola za življenje, da se na tujem počutimo kot doma ne glede na to, koliko dni smo, da ne gre vedno vse po planu (če ga sploh imam razen tega, da vem, da nekam grem), da se je treba znajti, da se otroka lahko igrata z domačini in ne v kids clubu, kjer jih zabavajo animatorji, da smo čim bolj eno z naravo, da pozabim slikat ali pa se mi ne da, ker je telefon nekje na dnu ruzaka oz. je je ostal pod pouštrom v sobi in ker se imam preveč fajn z domačini in ljudmi, ki sem jih spoznala.

Ko smo ravno pri fotografijah, nekatere so nastale s fotoparatom, večina kar s telefonom in to zelo mimogrede, ker nekako raje uživam(o) v momentu. Ne trudim se te impresionirat z njimi, čeprav vem, da oči kupujejo. Jaz ti želim ponudit zgodbo, dogodivščino, avanturo in sem ter tja kakšno življenjsko lekcijo. Tiste talepe in tableščeče fotke najdeš povsod na netu in oči lahko prosto napaseš na spletnih straneh fensi hotelov, kamor mi ne zahajamo. Furamo affordable luxury, kar pa za nas pomeni: dobra družba, good vibes, realna tla pod nogami in miljon zvezd nad nami. Ter dejstvo, da je včasih veliko cenejše na drugem koncu sveta kot pa doma (ali pri sosedih).

Skratka, o tem ti lahko pišem zdele še tedne in mesece. In ti tud bom. Če želiš izvedet, kako potujem(o), kje iščemo nastanitve, kaj doživljamo, kakšne trike oz. pogruntavščine na potovanjih uporabljamo, da nam je lažje, kaj priporočamo, koga vse smo spoznali in zakaj so nam nekateri ljudje ostali v spominu ter smo še danes z njimi v stiku, kje se od sreče in lepote človek zjoče ali pa smeje tako glasno in na široko, da še dobro, da imamo ušesa, drugače bi se smejali kar okol in okol glave :)

Izmenjajva si mail in tako prvi/prva prebereš novo objavo, nasvete, ki ti lahko pridejo prav in neumnosti, ki jih ne rabiš ponavljat :) Če pa jih, sta zabava in smeh garantirana ;)

 
 
POTOVANJAIvjana Banic