NOSEČA NA LETALO?

Zakaj pa ne?

10 kratkih točk/smernic, ki ti bodo olajšale bodisi odločitev bodisi let. Nisi ne prva ne zadnja, ki je šla na letalo s slepim potnikom pod srcem, tako da brez skrbi :)

P.S.: Prva točka je najbolj pomembna! Brez tega sploh ne kupuj karte ☝🏼

Na koncu pa preberi, kam sem letela noseča in kako sem se imela 🤰🏻

Vsaka letalska družba ima svoja pravila. Navodila imajo objavljena na svoji spletni strani.

Vsaka letalska družba ima svoja pravila. Navodila imajo objavljena na svoji spletni strani.

1. GINEKOLOGINJA 👩🏻‍⚕️

Pogovori se s svojo ginekologinjo. Povej ji, kam želiš, vprašaj, če je zate varno in če ima kakšne posebne napotke. Po priporočilih, je najbolje potovati v 2. trimesečju.

2. CEPLJENJE,  BOLNICA, LEKARNA

Preveri, če je za destinacijo na katero potuješ, potrebno cepljenje (malarija, rumena mrzlica, …). Info dobiš TUKAJ. Tik pred odhodom še enkrat preveri, ker se za nekatere države, predvsem otoke, pravila glede cepljenja spreminjajo (da ne obtičiš kje na carini po nepotrebnem). 😏

Pozanimaj se, kje je najbližja in/ali najboljša bolnica in si zapiši naslov, telefonsko številko, če bi morala poklicat. Pozanimaj se, kje je lekarna, če bi kaj rabila. To je pomembno predvsem za države tretjega sveta, manjše otoke itd. Če moraš jemati kakšna zdravila, se pozanimaj, če jih dobiš tudi tam, kamor greš. Včasih nosijo drugačno ime oz “lekarniško” ime je drugačno in da te ne zmede.

3. JE PREPOZNO? 

Koliko tednov si noseča? Nekatere letalske družbe ne dovolijo vkrcanje nosečnicam, ki so 28 tednov plus. Nekatere pa šele po 32. tednu. V obeh primerih potrebuješ potrdilo ginekologa, da je s teboj vse ok in da ti dovoli let. Obrazec najdeš na spletni strani vsake letalske družbe. Sprintaj, odnesi ginekologinji, naj poštemplja in se podpiše. Obrazec vzemi s seboj a z njim ne opletaj po nepotrebnem. Če te vprašajo, povej, koliko si noseča oz. pokaži potrdilo. 📄

4. RENTGEN ⚡️

Ne greš skozi rentgen. Ko se bodo vsi postavili v vrsto za rentgen, bodo tebe poklicali na stran in te spustili mimo rentgenskega “oboka”. Na strani te bodo malček prešlatali. V XY državah boš morala sama opozorit, da si noseča (kljub temu, da je trebuh očiten) in da ne smeš skozi rentgenska vrata. Njim to ni samoumevno in jim je tudi, roko na srce, vseeno.

Če si že visoko noseča, boš hitro ugotovila, da so na nekaterih letalih prehodi … zelo ozki :)

Če si že visoko noseča, boš hitro ugotovila, da so na nekaterih letalih prehodi … zelo ozki :)

5. KRVNI STRDKI oz. TROMBOZA

Pred poletom vzemi Aspirin. “Ampak to redči kri, Ivjana.” Ekzekli. Tudi na tak način preprečuješ nastanek krvnih strdkov. Zaradi pritiska na določeni višini in zaradi večurne neaktivnosti (če gre za čezoceanski let recimo) se lahko naredijo krvni strdki, ki so, kot vemo, življenjsko nevarni. Vzemi Aspirin. Razen, opa, če ti je ginekologinja iz vama znanega razloga eksplicitno odsvetovala. Razmisli o kompresijskih nogavicah. 🤔

6. MOVE IT - SHAKE IT

Na letalu se gibaj. Vsake toliko časa vstani, se sprehodi, pofirbcaj, kdo vse leti s teboj. Mogoče naletiš še na kakšno bodočo mami ali na družino z majhnimi otroki. Pa dobiš še vpogled, kako je potovati z dojenčkom ali otrokom. Ker dokler nisi sam v tem, te prav en malo briga.
Pretegni se. Ponovno, zaradi prekrvavitve in v izogib strdkom.

7. NACEJAJ SE (in JEJ)

Pij ogromne količine vode. To bi morali tako ali tako vsi, ker je na letalu zrak suh in telo še bolj dehidrira, koža se hitreje izsuši … Pij, pij, pij. 🥤🥤🥤

V ročno prtljago pa napakiraj še kakšno granola tablico, zdrave piškotke … nekaj za prigriznit. 🍕 Sej veš, kakšne so porcije na letalu. Nikakve. Nič od nič (res da odvisno s katero družbo letiš). In še za nameček, če ti ponujeni pladenj ne bo dišal, ker si noseča in je vse na glavo, lahko ostaneš lačna. Vzami nekaj s seboj. Za vsak slučaj. Ne boš vrgla stran, verjemi :)

8. LAGANINI

Obleči se čim bolj udobno. Če ti ni nerodno, vzemi s sebi dodatne nogavice ali copate za na letalo, da se sezuješ (sploh, če ti noge zatekajo). Razen, če letiš v business ali first class-u, kjer nogavičke že dobiš pri njih.

S seboj vzemi ingverjeve bombončke. Za vsak slučaj, če bi ti bilo slabo.

S seboj vzemi ingverjeve bombončke. Za vsak slučaj, če bi ti bilo slabo.

9. CHILLAX

Ne kompliciraj, priveži se, nasloni se nazaj, naroči en viski, sori, pomarančni sok in uživaj. 🍹✈️

10. KUPI KARTICO

In jo pošlji domov :) Naslovljena naj bo na slepega potnika, da bo vedel/a, kje in kdaj je bil prvič prvič :) 💌📬🌍

Kam sem letela, ko sem bila noseča ?

Zanzibar in Mauritius (zapisa sledita).

 
BLOGIvjana Banic